Schone schijn: Niet alles wat blinkt is goud.

De buitenkant komt niet altijd overeen met de binnenkant. Dit geldt ook voor ondernemers. Dit werd me weer eens duidelijk na het zien van de Documentaire Schone schijn.

Deze docu had ik een jaar geleden al eens gezien, maar ik zag dat deze documentaire nogmaals werd uitgezonden. Dus besloot ik nogmaals te kijken.

Waarom? Omdat het me op de één of andere manier raakte. Ik was gefascineerd door wat ik zag en hoorde over deze ondernemer.

Succesvol lijken

De docu vertelt het verhaal van Serge, een man van middelbare leeftijd, getrouwd met Merel. Ze hebben drie kinderen en wonen in een mooi huis.

Serge loopt in pak en ziet er netjes uit. Hij lijkt een succesvol ondernemer. Echter, er is iets dat velen niet weten en niet zien.

Serge heeft een schuld van meer dan één miljoen (!!!) euro. 

Deze schuld is ontstaan na de financiële crisis in 2008. En hij is hier niet meer bovenop gekomen. De gevolgen zijn schrijnend zoals dat Serge geld moet lenen van zijn jonge dochter, zijn vrouw Merel bij de kassa te weinig geld heeft voor de boodschappen en dat het wassen van de kleding in de badkuip gebeurt.

Schone schijn

Echter aan de buitenkant zie je niet zoveel aan het gezin en aan Serge. Sterker nog, hij probeert juist te zorgen dat niemand het kán weten. Zo leent hij een dure BMW wanneer hij een belangrijk gesprek heeft met een andere ondernemer.

Samengevat laat de docu Schone schijn de worsteling zien van Serge en zijn gezin om hun hoofd boven water te houden. En dat is niet gemakkelijk met alle deurwaarders, incassokosten en op sommige dagen geen geld. 

Serge, eens een succesvol zakenman, nu een ondernemer die platzak is. Wat een contrast. 

Niet alles wat blinkt is goud.

Ook op social mediakanalen lees je vaak de succesverhalen van ondernemers, het lijkt wel of iedereen het gouden wiel heeft uitgevonden.

Toch blijkt dat, net zoals Serge, er in Nederland ruim 350.000 zelfstandig ondernemers in ernstige financiële problemen verkeren.

We horen en lezen vaak wel de succesverhalen, maar veel minder de verhalen van ondernemers die moeite hebben om rond te komen. Zoals Serge later in een interview zei “het is heel schrijnend deze armoede en het gevoel van falen. Een enorm taboe.”

Een waardevol proces

Wat ik steeds meer ontdek is dat ondernemen een waardevol proces is van leren, vallen en weer opstaan. En soms zelfs een heel pijnlijk proces zoals je kunt zien in de documentaire van Serge en zijn gezin.

Ik ben nu een boek aan het lezen over Phil Knight, de grondlegger van Nike. Mega interessant om te lezen hoe hij begon en dat Phil door allerlei moeilijkheden heen moest om te groeien met zijn bedrijf. 

Wij zien vaak het succes, de buitenkant, van ondernemers, maar vaak gaat er een hele wereld schuil achter dat succes. Niet alles wat blinkt is altijd echt goud. 

Geen blabla, maar echte tips.

Wil jij elke maand een waardevolle tip ontvangen om als startende ondernemer te kunnen groeien?