Kan niet. Kan wel! Kan niet. Kan wel! Kan niet…of toch wel?

Deze week had ik een gesprek met een collega ondernemer over een aantal dingen die ik moest doen voor het bouwen van een website.(het betrof enkele technische zaken).

Ik vertelde haar dat dit niet eenvoudig was en dat er een aantal haken en ogen zaten aan wat er moest gebeuren. Het enige dat ze zei was: ” Het zal vast wel lukken.”

Ik ging verder met mijn verhaal en ik gaf nogmaals aan dat het echt een lastige klus kon worden en dat ik er niet alle vertrouwen in had dat het goed zou komen.

Vervolgens zei ze: “Er is altijd een oplossing te bedenken voor elk probleem”. 

Klopt het wel?

“Oké” dacht ik “misschien heeft ze mij niet goed begrepen of gehoord”. Ik heb toch duidelijk uitgelegd dat het om iets moeilijks gaat?

Maar ze had mij wél goed begrepen alleen was haar antwoord misschien niet zoals ik had verwacht of gehoopt? (Wat was hier aan de hand?)

Later toen ik alleen was en nog eens goed nadacht over het gesprek begon me duidelijk te worden wat hier aan de hand was.

Er is altijd een oplossing

Deze situatie leerde mij iets belangrijks over mezelf en dus ook over mij als ondernemer.

Deze collega ondernemer ging en gaat heel anders om met problemen dan ik.

Daar waar ik denk “Mmmm, lastig, moeilijk, vervelend probleem…”, denkt zij waarschijnlijk zoiets van: “Mooie uitdaging, gaan we oplossen, komt wel goed”. 

Hoe pak jij het aan?

Het leerde mij dat ik vaak op zie tegen problemen en lichtelijk in paniek raak. Er komen allerlei gedachten naar boven dat het niet gaat lukken, dat de website ontploft (BOEMMMM..!!!) of verdwijnt…

Deze gedachten zijn niet heel realistisch, toch? Daarom leerde ik een belangrijke les. Ik moet mijn denken vernieuwen.

In plaats dat ik denk: “O dit gaat mis, dit komt niet goed, dit probleem is te groot” ga ik tegen mezelf zeggen: “Sander, het komt goed, het is een mooie uitdaging, en er is altijd wel een oplossing”.

Verander je denken

Wanneer jij ondernemer bent en je wilt groeien is het aan te raden eens tijd te nemen en te onderzoeken hoe jij denkt over verschillende zaken.

Wat zijn de overheersende gedachten die jij hebt?

– kan ik niet!
– lukt mij niet!
– wordt niets!
– ben ik niet!
– werkt niet!

Groeien als ondernemer

Misschien kun je beginnen met het veranderen van je denken:

– kan ik wel!
– lukt mij wel!
– wordt wel wat!
– ben ik wel!
– werkt wel!

Jij kunt meer dan je denkt wanneer je niet direct zegt dat het niet zal lukken. 

Mag ik het misschien wat scherper stellen? Wil jij groeien als ondernemer? Misschien moet je dan eens kijken naar welke van deze twee woorden het vaakst voorkomen in jouw gedachten: Wel of Niet.

Geen blabla, maar echte tips.

Wil jij elke week een waardevolle tip ontvangen om als startende ondernemer te kunnen groeien?